[dinsdag 16 juli 2019 04:20] - [18.206.241.26]

Scintilla's Activiteiten

Op deze pagina zie je een overzicht van de aankomende activiteiten, met, indien van toepassing, een mogelijkheid om je daarvoor in te schrijven.

De iCal en RSS feeds zijn geheel bovenaan, links boven het Scintillalogo, te vinden.

Door je in te schrijven voor een activiteit geef je toestemming voor het verwerken van foto's die (eventueel) genomen worden tijdens deze activiteit.

Lunch lecture ICD - Astron

donderdag 25 april 2019 12:30, Carré 3C [LEX]

Namens Innovatiecluster Drachten komt Dr Ir Albert Jan Boonstra van Astron een lunchlezing geven. Het onderwerp is kunstmatige intelligentie voor de LOFAR radiotelescoop.

De LOFAR radiotelescoop, beheerd door ASTRON in Dwingeloo, omvat rond de honderdduizend antennes die zwakke signalen opvangen uit het heelal. Een complex systeem van hardware en software zet deze signalen vervolgens om in hemelkaarten. Dagelijks worden datasets geproduceerd tot zo'n 100 terabyte, en jaarlijks wordt er zo'n zeven petabyte aan gecomprimeerde data opgeslagen in het archief. Deze gegevens moeten worden gecontoleerd op juistheid. Systeemfouten zoals het uitvallen van een deel van de antennes,  een versterker, of een data transport verbinding, moeten gevonden worden. Deze fouten worden vervolgens gemeld aan de astronoom die de gegevens gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het vinden van alle fouten in zo'n 'big data' systeem als LOFAR is niet eenvoudig omdat het zowel een complex systeem betreft en omdat het gaat om grote hoeveelheden data. Handmatige inspectie is niet praktisch omdat het per waarneming al gauw gaat over zo'n 8000 'plaatjes'. Kunstmatige intelligentie biedt hier uitkomst. Het blijkt dat een neural netwerk prima geschikt is om automatisch afwijkingen te kunnen constateren. In de voordracht zal ik een overzicht geven van de LOFAR radiotelescoop, de uitdaging om systeemfouten te traceren, en ik zal de eerste resultaten presenteren van systeemfouten die het neurale net vindt.

Dus kom langs voor een interessante lezing en een gratis lunch!

[Alle activiteiten]